Inför nästa säsong

 
De plantor vi gillade försöker vi nu övervintra så gott det går. Det innebär att man måste bereda en plats åt dem med god växtbelysning - jag har köpt lysrör och armatur för detta - och avsett en liten chiliodlingsbänk under trappen för ändamålet. Hot Lemon plantan på bild klipptes från dryga metern stor (i alla riktningar) till bara pinnar, och har nu börjat spruta blad igen. Måttligt med vatten, relativt svalt och mycket ljus (gärna uppemot 16 timmar) så kommer de att trivas fram till april då man kanske kan börja uteträna dem igen.
 
 
 
Lagt första beställningen av fröer också, från den mycket trevliga webbshoppen jalapeno.nu. Alltid lika frikostiga med samples och gratisprover, den här gången fick vi en torkad Naga King med på köpet! Kanske smyger ner den i min kollegas ärtsoppa någon dag framöver.... :)
I övrigt har vi beställt Marbles, Aji Benito samt årets värsting Habanero Cappucino. Dessutom kommer det att odlas Poblano, Jamaican Bell (som även min far önskar till sitt växthus) och någon Jalapeno. När man väl börjar så åker det säkert i lite andra fröer också, vi får se.
 
Ingen ersättning har utgått till mig för detta inlägg - rekommendationen av jalapeno.nu är helt genuin.
Skrivet av Martin Lundberg

Fler inlägg från chilibloggen.se

FOWA

I London den här veckan och lär mig mer om framtiden för ...

Torkning av chili
Middag med vänner
Bloggfrånvaro förklaring
Dagens skörd
Och på dessa väntar vi fortfarande...
Gäster på middag

▲ Till toppen av sidan

Kommentarer:

1 Caroline:

Hej,

Du verkar ju onekligen ha väldigt mycket erfarenhet av chiliplantor och kan förhoppningsvis svara på min fråga.

Vi tog frön från en chili som vi köpt i butik, och lyckades odla fram några plantor som senare fick frukt av dessa. De har levt i vårt fönster.

Det kommer fortfarande blommor på våra plantor men vi diskuterar huruvida de är värda att spara till i vår eller om vi ska så nya frön då. Vad är din erfarenhet, kommer de bära frukt igen tror du, borde vi ha kvar dem?

Tack på förhand,

Caroline

Svar: Vad kul med egenodlad chili! Det är absolut ide att övervintra den om ni verkligen gillade frukterna. Det brukar ofta bli betydligt mer skörd efterföljande säsong dessutom. Men om ni gillar chili, varför inte behålla plantan OCH köpa fröer till någon annan sort? Själv måste jag _starkt_ rekommendera Jamaican Bell (stark i fröfäste, mild i övrigt), Poblano (mild, nästan som paprika) samt någon Habanero (superstark, med jättefruktig smak).
chilibloggen.se

Kommentera här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Följ med Bloglovin