Omplantering: Howto

Som en direkt fortsättning på föregående inlägg: Även mina plantor går in i svackor emellanåt. Idag tog jag tag i min Habanero som mot slutet tappat sina stora blad på stammen, och blommorna utvecklades inte till nya frukter. Den lilla 9 liters krukan verkade inte räcka till helt enkelt, och det faktum att den torkade ut väldigt fort och krävde enorma mängder vatten tydde på det. Således: fram med min största stenkruka och plantera om!
 
Den lilla plastkrukan i stenkrukan som jämförelse. 
 
Respektabelt rotsystem, redan nu i Maj! Inte undra på att den hade det tufft, här krävs det rejäla jordvolymer om inte plantan ska kvävas.
 
Den har verkligen fått kämpa! Såhär kan vi inte ha det, nu ner i en större kruka.
 
Grundar med min patenterade blandning av plantjord, kogödsel och lekasten. Här går jag mer på känn än exakta mått, men nånstans 60% jord, 25% gödsel och resten leca kanske?
 
Ner i nya krukan, och så är det bara att fylla på med jord runt om.
 
Den här krukan får tyvärr inte riktigt plats i växthuset, så från och med nu hamnar Habaneron på soldäcket. Bortsett från lite blåst är det ändå ganska varmt ute nu så det ska nog gå bra. Men nog har det hänt en del sedan senast jag bloggade om omplantering av just den här plantan?
 
Skrivet av Martin Lundberg

Mest lästa inlägg

Frågor och svar

En kommentar trillade in på bloggen, och det slog mig att jag kanske ska bli lite tydligare med hur jag bär mig åt med själva odlandet här hemma. Följande frågor pepprades jag med:
 
 
Vill först och främst tacka för kommentaren, det är jättekul med feedback! :) Sedan ska jag försöka besvara frågorna så gott jag kan.
 

Växthuset

Växthuset är först och främst i nästan perfekt söderläge. Oavbruten sol från tidig morgon till solnedgång. Detta är kanon på vår/försommar, men nästan ett elände under högsommar då det blir på tok för varmt.
 

Gödsling

Biobact är all-the-rage när det kommer till tomater och chiliodling! Helt ekologist, naturligtvis. Själv har jag två vattenkannor ståendes i växthuset, en med och en utan biobact. Så vattnar jag kanske på morgonen med ena och på kvällen med andra, ungefär. Jag är inte så noggrann, huvudsaken är att de får lite näring kontinuerligt. (ja, jag vet att gräset måste klippas)
Riktigt seriösa chiliodlare använder även en massa andra prylar: epsomsalt, algnäring och andra konstigheter. Blandar ut jorden med perlit och håller på. Sånt struntar jag i. Och det verkar funka rätt bra, det med.
 

Krukor

Krukorna i bakgrunden har en diameter på 27 cm, och rymmer 9 liter. Tomathinken framför (kostar typ 19:- på blomsterlandet) något mer. Dessutom har jag ett par större krukor på 12 liter, samt några stenkrukor som är jättestora.
 

Vattning

Jag vattnar ganska frikostigt, men låter dem få torka kortare perioder emellanåt (oftast ofrivilligt dock). De kan se riktigt ledsna ut och hänga rejält, men rejält med vatten och de hämtar sig efter bara några timmar. Detta verkar inte skada plantorna utan snarare tvärtom!
 

Tips

Dina ljusgröna blad kan mycket väl bero på för lite näring. Men se även till att de får sjukt mycket sol, chili trivs med sol mest hela dagarna.
Skrivet av Martin Lundberg

Provsmakning: Chocolate Cherry

Dags för säsongens första provsmakning, och Chocolate Cherry var tidigast ut med mogna frukter.

En härligt chokladbrun färg, påminner om Lindt-choklad i färgen. Runt 5 cm i diameter och en skön "tyngd".
 
En fantastisk djupröd färg inuti. En del kärnor, men de är inte svåra att pilla bort för den som så önskar. Smakmässigt väldigt nära röd paprika fast med lite sting. Fruktköttet saknar styrka helt, medans fröfästet ligger någonstans runt Jalapeno-styrka. Jag uppskattar den till max 3-5,000 Scoville. God i övrigt och kan nog göra sig bra som tilltugg till en kall öl i sommar. Funkar nog även bra i sallader, exempelvis räksallad med lite pressad citron.
 
Skrivet av Martin Lundberg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Följ med Bloglovin