Provsmakning: Chilhuacle Negro och Aji Benito

Några dagars smällvärme och det börjar fullständigt explodera i växthuset. Fullt jobb med att vattna och ta sig fram över huvud taget. Som jag misstänkte har Jamaican Bell tagit över totalt, och den har trimmats ner för att det ska gå att ta sig in i växthuset. Där är dock inga frukter mogna, utan dagens provsmakning gäller några andra sorter. Först ut är Chilhuacle Negro.
 
Fin brun färg med ett väldigt "läder-artat" yttre, både till utseende och vid beröring. Frukterna är ca 5-7 cm stora. Halvmjukt skal som fjädrar lätt när man trycker på det avslöjar ett inte helt tjockt fruktkött.
 
Inuti en mängd kärnor men placerade tätt i ovankant. I övrigt ungefär samma färg inuti som utanpå. Vid smaktestet så var det första vi båda tänkte så fort vi stoppade en bit i munnen "den här blir nog god som torkad". Och så är det nog, för som färsk var den verkligen inget vidare. Man kunde ana en något mustigare, mörkare ton nästan åt Poblano-hållet, men väldigt väldigt svagt. En viss sötma gick att ana också. I övrigt inte mycket smak alls ärligt talat. Styrkemässigt då? fruktkött: noll. Placenta: runt 2000 Scoville är min gissning. 
 
Min stora förhoppning har förlagts till Aji Benito i år. Trevligt utseende, knubbig som Jalapeno men med en väldigt klar röd färg. Kompakt frukt där man känner direkt att den har lite tjockare fruktkött.
 
Så är det, ungefär som Jalapeno i tjocklek. Vi började smaka längst ner och den smaken var helt fantastisk. Syrlig, med ett drag åt körsbär. Väldigt fruktig, väldig massa karaktär. Man ville bara ha mer. Väldigt lite styrka, men desto mer smak! Ju längre upp på frukten vi åt, så ändrades dock både smak och styrka. En tydlig parfymighet kom fram, den där friska fruktigheten avtog. Och så ökade styrkan. Bortåt 10 000 Scoville kan den nog komma upp i, jag bedömer den som någonstans mellan Jalapeno och Hot Lemon i styrka.
 
Sammanfattningsvis: Chilhuaclen får en ny chans fast i torkad form. Den kan nog visa sig från en bättre sida på så vis. Dessutom har det ryktats om att den ska vara god om den steks tillsammans med skogssvamp. Vi får testa! Beniton visade sig vara väldigt god som "snacks-chili", åtminstone upp till hälften. Inte riktigt vad jag hoppades på, men det funkar det med.
 
I övrigt: Vi grillade (såklart) ikväll, och på grillen åkte ett par Chocolate Cherry, urgröpta och fyllda med ost. Ajajaj så gott! Kanske sommarens favorit!
Skrivet av Martin Lundberg

Fler inlägg från chilibloggen.se

FOWA

I London den här veckan och lär mig mer om framtiden för ...

Torkning av chili
Middag med vänner
Bloggfrånvaro förklaring
Dagens skörd
Och på dessa väntar vi fortfarande...
Gäster på middag

▲ Till toppen av sidan

Kommentera här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Följ med Bloglovin