Marbles

Tropisk hetta och konstant sol, närmare 30 grader och endast marginellt kyligare på nätterna... Tur man har semester! Den har spenderats med en resa till västkusten för krabbfiske och rekreation. Växthuset blev lämnat åt sitt öde, och det märktes när vi kom hem ett par dagar senare. Knappt liv kvar i växterna, men efter ett dygns intenstivt vattnande och nerkylning har de börjat hämta sig.
 
Var Marbles har nu blivit ganska fin, och får pryda bordet på altanen. Väldigt trevlig dekorationsväxt, och att det är en chili är ju bara lite extra kul.
 
Frukterna är små och runda, endast 5-10 mm i diameter. Här bredvid en medelstor Habanero som jämförelse. Färgen går från vitt till gult, orange och slutligen en fin klarröd färg.
 
Ganska tjockt fruktkött för att vara så små frukter. En del fröer som tar upp större delen av innanmätet på grund av den lilla storleken. Smakmässigt ingen höjdare, men man odlar den ju inte främst för den goda smakens skull. Lite "tuggig" och inte farlig hetta, 1000-2000 Scoville kanske. Ingen direkt nyans i smaken mer än lite "ICA chili-smak" som var den enda vi kände. Fullt ätbar, men det finns betydligt roligare sorter för det ändamålet.
 
I övrigt har vi nu sparkat igång frukttorken för fullt och börjat skörda lite olika sorter som får gå genom torken för att till slut krossas till flakes. Chilhuacle Negron tänkte vi se om den blir bättre som torkad, och då fryser vi nog in den hel. Habanero och Benito kommer dock att berika kryddskåpet i flakes-form så småningom. Chocolate Cherry får vi se hur den blir som torkad. Den har annars fått åka på grillen nu under sommaren.
 
Skrivet av Martin Lundberg
• Kategori: chili, frukter; • Taggar: aji benito, chilhuacle negro, chocolate cherry, habanero, marbles, smakprov; • Kommentarer (0)

Fler inlägg från chilibloggen.se

FOWA

I London den här veckan och lär mig mer om framtiden för ...

Torkning av chili
Middag med vänner
Bloggfrånvaro förklaring
Dagens skörd
Och på dessa väntar vi fortfarande...
Gäster på middag

▲ Till toppen av sidan

Kommentera här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Följ med Bloglovin